Ciasta z owocami, obok serników lubimy najbardziej i piekę je cały okrągły rok. Latem gdy wybór owoców jest największy smakuja wyjatkowo. Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z morelami.
Aromatyczny, delikatnie czekoladowy spód i mięsista wilgotna góra morelowa. Owoców jest naprawdę sporo. Pycha
250 mąki orkiszowej 1050 (lub pszennej)
4 jajka L
100 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczowym
150 g masła
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki koniaku
szczypta soli
80 g konfitury z moreli
750 g moreli (ważonych bez pestek)
Wykonanie:
- blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa, ale i moreli wtedy potrzeba więcej
- morele umyć i wypestkować
- masło i czekoladę umieścić w rodelku i rozpuścić, a następnie schłodzić
- maślano - czekoladowa masę umieścić w misie i ubijać ręcznym mikserem dodając w międzyczasie cukier, cukier waniliowy i 1 całe jajko. Z reszty jajek odzielić żółtka od białek. Cały czas ubijając dodać 3 żółtka i ubijać 5 minut, aż masa zgęstnieje
- mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ubitą masę czekoladowo - maślaną z koniakiem
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wymieszać z masą czekoladową
- ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ułożyć na cieście morele
- piec 30-35 minut w 175°C
- w międzyczasie podgrzać konfiturę z moreli i przetrzeć przez sitko. Jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturą
2 komentarzy
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Dziękuję:) Pozdrowienia:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!