Cukinia z grilla lub z patelni

Cukinia to naprawdę uniwersalne warzywo. Grillowana jest smacznym dodatkiem do mięs. Może być także podana jako sałatka, przystawka lub sama stanowić odrębne danie np. z grzanką, lub sosem. Niezwykle prosta do przygotowania, bardzo smaczna, a jaka zdrowa — same zalety.

Maślana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiącymi piniami smakuje wybornie. Gdy ją zgrillujesz i posypiesz tylko solą, będzie równie smaczna.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

Przygotowanie:

  • orzeszki lekko zbrązowić na patelni bez tłuszczu
  • cukinię pokroić w 1-cm talarki
  • patelnię grillową przy pomocy pędzla posmarować olejem
  • grillować cukinię po 2-3 minuty z każdej strony
  • zgrillowaną cukinię przybrać orzeszkami piniowymi i startą skórką z cytryny. Można też skropić sokiem z cytryny

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *