Smaczny deser jagodowy, bardzo łatwy, szybki do przygotowania i każdy zje go z przyjemnością. Przy tym naprawdę niskokaloryczny, bo bazą deseru jest mleko skondensowane.
Mleko skondensowane ubitę na sztywną pianę jest tak lekkie i puszyste, jak obłoczek lub chmurka. Spoiwem deseru jest galaretka o smaku leśnych owoców, oczywiście smak galaretki według uznania.
Składniki na 6 pucharków:
mleko skondensowane niesłodzone- 200 ml
1 galaretka o smaku owoców leśnych
100- 150 g jagód
cukier - opcjonalnie
Wykonanie:
- przygotować galaretkę. Zagotować 250 ml wody, czyli o połowę mniej wody niż z przepisu na torebce i mieszając rozpuścić galaretkę. Dodać cukier. Ostudzić
- schłodzone mleko skondensowane (najlepiej przez noc w lodówce) ubić na sztywno przy pomocy miksera. Ubijanie trwa krótko, około 3 minut. Mleko podczas ubijania bardzo szybko zwiększa swoją objętość. Cały czas ubijając powoli wlewać przestudzoną galaretkę
- na dno pucharkow wyłożyć jagódki, następnie przykryć pianką. Udekorować wierzch jagodami
- wstawić do lodówki, by deser stężał


6 komentarzy
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńBeata,dziekuje:)
UsuńMniam, mniam :), chyba innych owocow też można uzyć, wygląda pięknie w tych kielichach :)
OdpowiedzUsuńLusia,dziekuje;) Pewnie,ze tak-wszystkie jagodowe idealne sie nadaja:) Te twardsze trzeba by jednak przedtem odrobine skarmelizowac:)
UsuńBardzo apetycznie się prezentują :) Z chęcią sięgnęłabym po taki kieliszek ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Patrycja,prosze bardzo,z checia bym Cie poczestowala:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!