Chmurka — deser jagodowy

Smaczny deser jagodowy, bardzo łatwy, szybki do przygotowania i każdy zje go  z przyjemnością. Przy tym naprawdę niskokaloryczny, bo bazą deseru jest mleko skondensowane. Mleko skondensowane ubite na sztywną pianę jest tak lekkie i puszyste, jak obłoczek lub chmurka. Spoiwem deseru jest galaretka o smaku leśnych owoców, oczywiście smak galaretki według uznania.

Składniki na 6 pucharków:

  • mleko skondensowane niesłodzone- 200 ml
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 100 – 150 g jagód
  • cukier — opcjonalnie

Wykonanie:

  • przygotować galaretkę. Zagotować 250 ml wody, czyli o połowę mniej wody niż z przepisu na torebce i mieszając rozpuścić galaretkę. Dodać cukier. Ostudzić
  • schłodzone mleko skondensowane (najlepiej przez noc w lodówce) ubić na sztywno przy pomocy miksera. Ubijanie trwa krótko, około 3 minut. Mleko podczas ubijania bardzo szybko zwiększa swoją objętość. Cały czas ubijając powoli wlewać przestudzoną galaretkę
  • na dno pucharków wyłożyć jagódki, następnie przykryć pianką. Udekorować wierzch jagodami
  • wstawić do lodówki, by deser stężał

SMACZNEGO!

UWAGI:
Deser można przygotować w małej keksówce wyłożonej folią spożywczą, a piankę wymieszać z jagodami, następnie pokroić w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *