Bardzo smaczne domowe lody i nieporównywalnie zdrowsze od tych kupnych. Na pewno dietetyczne, bo powstały na bazie jogurtu greckiego. Takie lody możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Niewielki dodatek kremu kokosowego dodaje im miłego, delikatnego posmaku i sprawia, że są aksamitnie gładkie. Pracy
przy nich niewiele, lecz zdatne do spożycia są dopiero po kilku godzinach spędzonych w zamrażarce. Posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi, podane z jagodami i truskawkami są idealnym deserem na gorące dni lata.
Składniki:
100 g mleka kokosowego - gęsta część
4 łyżki cukru pudru/ksylitolu
1-2 łyżki malibu-opcjonalnie
1-2 łyżki wiórków kokosowych
jagody i truskawki do przybrania
Wykonanie:
- składniki na lody umieścić na noc w lodówce
- jogurt wymieszać z kremem kokosowym i cukrem pudrem na małych obrotach miksera na gładką masę. Można dodać łyżkę malibu dla podkręcenia smaku
- masę umieścić w maszynce do lodów i postępować wg instrukcji lub od razu zapakować do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Jeśli spędzą noc w zamrażarce, wyjmij je 30 minut przed podaniem, by dały się łatwo porcjować
- upraż wiórki kokosowe na suchej patelni bez tłuszczu
- lody podawaj z owocami i posypane wiórkami kokosowymi
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!