Lato to najlepszy czas na gofry. I to nie tylko dlatego, że kojarzą się z nadmorskimi kurortami, ale najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami lata.
Takie jak te, lekkie, zwiewne idealne na letnie upalne dni. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i użyciu maślanki są wyjątkowo chrupiące. Zamiast cukru użyłam stewii i kapitalnie się tu sprawdziła. Jakiś czas temu sporo eksperymentowałam ze stewią. Wyniki eksperymentów były rozmaite, najczęściej niestasfakcjonujące. W pieczonych ciastach z jej udziałem wyczuwalny byl posmak stewii i psuł końcowy efekt wypieku. Gofrom natomiast dodaje tylko słodyczy, czyli słodzik spisał się super.
By cały deser pozostał bezcukrowy i jogurt grecki również posłodziłam stewią. I tu stewia sprawdziła się doskonale. Wniosek nasuwa się sam, stewia nie lubi długiego pieczenia. W gofrach i deserach na zimno sprawdza się za to znakomicie. Wyszło smacznie i bardzo dietetycznie. Przepis na gofry znalazlam tutaj. Zmodyfikowałam go do własnych potrzeb i przedstawiam poniżej.
Składniki na 8 sztuk:
145 g mąki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)
65 g mąki ziemniaczanej- 2 czubate łyżki
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
40 ml oleju
2 jajka
12 kropli stewii
*3 krople stewii to 1 kostka cukru
Dodatkowo:
jogurt grecki
owoce jagodowe
kilka kropel stewii
wiórki kokosowe
Wykonanie:
- odmierzone porcje mąki umieścić w miseczce. Dodać kefir, olej, mleko, żółtka jaj, sodę i wymieszać na gładką masę bez grudek
- ubić pianę z białek na sztywno
- delikatnie przy pomopcy szpatułki połączyć ciasto z pianą
- gofrownicę posmarować cieniutko olejem. Najlepiej małym, włosianym pędzelkiem
- w zależności od mocy gofrownicy piec 3-7 minut
- po upieczeniu delikatnie zdejmować drewnianą łopatką i odkładać gofry na kratkę do wystudzenia
- jogurt posłodzić stewią do smaku
- podawać z kleksem jogurtu greckiego. Nałożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi (jeśli wiórki przedtem uprażysz na patelni bez tłuszczu, będą wyjątkowo aromatyczne)
UWAGI: Niezależnie jakiej mąki użyjesz ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry są najbardziej chrupiące
7 komentarzy
fajny przepis!
OdpowiedzUsuńTomek,dziekuje:) Jak zrobisz napisz jak smakowaly:)
UsuńWyszly super, bardzo dobre w smaku😊
OdpowiedzUsuńTo się cieszę:)
Usuńpyszne - własnie upiekłam :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńGofry pyszne. Ja zamiast maślanki dałam jogurt naturalny i też super. Polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!