Bardzo smaczny dorsz, tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kołderce z buraka liściowego. Dorsz w klimatach środziemnomorskich. Zapieczony, cały otulony aromatycznym sosem beszamelowym jest soczysty, a dodatek ziół i parmezanu wzbogacił smak mało wyrazistej ryby.
Tak przygotowany dorsz to ciekawa alternatywa dla panierowanego w bułce tartej fileta. Zje ją ze smakiem każdy, nawet nie przepadający specjalnie za rybami.
Składniki na 4 porcje:
500 -700 g buraka liściowego (lub szpinaku) - 2 pęczki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee
1/2 pęczka tymianku
1 łyżka mąki
200 ml mleka
100 ml białego wina lub bulionu
5 łyżek startego parmezanu
cytryna
Wykonanie:
- przygotować rybę. Umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
- liście buraka umyć i pokroić w 2-cm paski
- na łyżce masła zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone łodygi buraka i poddusić kilka minut. Następnie dodać zielone części buraka, podusić 1-2 minuty. Zdjąć z pieca i odstawić na bok
- piekarnik nastawić na 200°C
- 1 łyżkę masła rozpuścić w garnuszku, dodać 1 łyżkę mąki i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając wlewać mleko i wino, aż sos się zagotuje. Powinien mieć gładką konsystencję bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do sosu 3 łyżki startego parmezanu i posiekany tymianek
- formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Rozłożyć na dnie foremki przygotowanego buraka liściowego. Na liściach ułożyć kawałki dorsza. Całość zalać sosem i rozsypać pozostałe 2 łyżki startego parmezanu
- zapiekać w piekarniku w 200°C około 20 minut
- podawać z kawałkiem cytryny. Przybrać tymiankiem SMACZNEGO !
Przepis pochodzi z "Meine Familie &Ich" Heft 6/201
2 komentarzy
Świetna rybka, podoba mi się dodatek liści buraczanych :)
OdpowiedzUsuńHm.....bardzo smaczna rybka,polecam : )
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!