Kupiłam tak olbrzymiego kalafiora, że nie zdołaliśmy go zjeść. Niezjedzona połowa wylądowała w lodówce. W tak upalny dzień chciałoby się jeść tylko zimne potrawy dla ochłody i tak właśnie powstała sałatka z kalafiora na zimno z pysznym jabłkowym winegretem.
Jednocześnie nadarzyła się okazja by wypróbować nowo zakupiony ocet jablkowy. Bardzo polecam, bo winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje nie tylko do kalafiora, ale do wszystkich letnich sałatek.
Składniki na 2 osoby:
2 łyżki octu winnego z jabłek
2 łyżki oleju lub oleju ryżowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
dużo koperku
Wykonanie:
- z ugotowanego i schłodzonego kalafiora odkroić rożyczki i umieścić w salaterce. Głąba można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do salaterki lub zjeść. Kalafior powinien być ugotowany al dente
- ocet winny wymieszać z olejem i miodem na gładki krem, ewentualnie skosztować, czy nie dodać go więcej, bo jest bardzo delikatny w smaku. Dodać sól i pieprz. Wymieszać
- koperek obrać z gałązek i posiekać
- kalafior wymieszać z winegretem i koperkiem
2 komentarzy
Bardzo ciekawy sposób na kalafiora :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNashelly,dziekuje :) Ciekawy i bardzo smaczny:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!