Lin w śmietanie

Klasyka kuchni polskiej – lin w śmietanie. Ponoć żadna inna ryba nie pasuje do sosu śmietanowego jak lin właśnie. Ma bardzo smaczne, delikatne, białe i raczej chude mięso. Ryba bardzo podobna w smaku do karpia, choć nie tak tłusta i jeszcze delikatniejsza, trąci jednak mułem tak jak karp. Pokryta okropnym, w dużej ilości śluzem z bardzo drobną łuską. Na szczęście ryby nie musisz skrobać, bo  najlepiej usmażyć ją z łuską. Delikatne i drobniutkie łuski rozpuszczają się podczas smażenia i nadają rybie ciekawego i charakterystycznego smaku. Jak już uporasz się z oprawieniem ryby, przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 lin
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • kubeczek śmietany 30% lub kreme fraiche
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki mąki
  • masło ghee
  • koperek

Przygotowanie:

  • rybę oczyścić ze śluzu. Najlepiej to zrobić tak jak w przypadku karpia wodą z octem lub w siateczce po warzywach
  • rybę wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy brzuszne. Dokładnie umyć. Pokroić w dzwonka
  • kawałki ryby skropić sokiem z cytryny i posolić
  • obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
  • zalać rybę śmietaną wymieszaną z chrzanem, patelnię przykryć pokrywką i dusić do miękkości 15-20 minut.
  • podawać suto posypaną koperkiem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *