Klasyka kuchni polskiej - lin w śmietanie. Ponoć żadna inna ryba nie pasuje do sosu śmietanowego jak lin właśnie. Ma bardzo smaczne, delikatne, białe i raczej chude mięso. Ryba bardzo podobna w smaku do karpia, choć nie tak tłusta i jeszcze delikatniejsza, trąci jednak mułem tak jak karp. Pokryta okropnym, w dużej ilości śluzem z bardzo drobną łuską. Na szczęście ryby nie musisz skrobać, bo najlepiej usmażyć ją z łuską.
Delikatne i drobniutkie łuski rozpuszczają się podczas smażenia i nadają rybie ciekawego i charakterystycznego smaku. Jak już uporasz się z oprawieniem ryby, przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
1 lin
sól, pieprz
sok z cytryny
kubeczek śmietany 30% lub kreme fraiche
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
2 łyżki mąki
masło ghee
koperek
Przygotowanie:
- rybę oczyścić ze śluzu. Najlepiej to zrobić tak jak w przypadku karpia wodą z octem lub w siateczce po warzywach (czytaj: tutaj)
- rybę wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy brzuszne. Dokładnie umyć. Pokroić w dzwonka
- kawałki ryby skropić sokiem z cytryny i posolić
- obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
- zalać rybę śmietaną wymieszaną z chrzanem, patelnię przykryć pokrywką i dusić do miękkości 15-20 minut.
- podawać suto posypaną koperkiem
5 komentarzy
Lubię ryby, a przepis ciekawy. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Kinga Lucja,jesli tylko zdobedziesz lina polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby, wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Lusia,ciesze sie.Smietana z chrzanem do lina smakuje naprawde wysmienicie :)
OdpowiedzUsuńśluzu pozbędziemy się polewając lina wrzątkiem
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!