Poznaj buraka liściowego – mangold

Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście stanowią części jadalne, są elementem zdrowej diety. Zawierają cenne dla zdrowia składniki mineralne, mają działanie alkalizujące, ponadto dostarczają sporych ilości karotenu.

Burak liściowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany boćwiną, mangold, kapustą rzymską lub burakiem szpinakowym jest mało w Polsce popularny, w handlu praktycznie nieosiągalny. Znają go jednak i to bardzo dobrze działkowicze. Burak liściowy występuje bowiem w wielu odmianach, niektóre są bardzo dekoracyjne, jak np. odmiana z czerwonymi łodyżkami jest tak dekoracyjna, że można ją sadzić na ozdobnych rabatach kwiatowych. Ponadto jest bardzo łatwy w uprawie.

Nie tylko zdobi ogrody, ale jest naprawdę smaczny, niekłopotliwy i szybki do przygotowania. Jak smakuje? Zielone części smakują jak szpinak i podobnie pachną w trakcie przyrządzania. Natomiast łodyżki chrupią jak kalarepki. Wyglądem przypomina chińską kapustę pok-choi.

Burak liściowy – właściwości zdrowotne

Czy zdrowy jest burak liściowy?

  • Owszem, to cenne źródło białka, żelaza, wapnia, witaminy K, A i C. Jest również bogaty w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2
  • zalecany jest diabetykom, osobom z problemami trawiennymi i kobietom w ciąży
  • pomocny wszystkim walczącym z anemią, miażdżycą i nadwagą
  • osoby żyjące w nieustannym stresie, przepracowane oraz mało odporne na infekcje również powinny zaprzyjaźnić się z tym warzywem
  • jest lekkostrawny i małokaloryczny 

Można go przygotowywać na wiele sposobów, dusić, podawać z masełkiem i bułką tartą, ogonki przygotowywać jak szparagi lub smażyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *