Najlepszy omlet z jagodami na świecie jaki znam, dokładnie taki właśnie zapamiętałam z dzieciństwa. Nie był posypywany jagodami, ale z jagodami upieczony. Cudownie wilgotny przez wypływający sok z jagód przy krojeniu każdego następnego kęsa. Wspaniały, pyszny, bardzo puszysty, po prostu kwintensencja lata.
Jeśli nie jedliście jagód w omlecie w ten sposób przygotowanych koniecznie spróbujcie. Ten prosty omlet Was zachwyci.
Składniki na 1-osobowy omlet na patelnię 20-22 cm:
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej 630 (lub zwykłej pszennej)
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 garstki jagód lub borówki amerykańskiej
1 łyżka masła ghee
- odzielić żółtka od białek
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
- zmniejszyć obroty miksera i wmieszać żółtka
- na najmniejszych obrotach i bardzo krótko wmieszać mąkę z cukrem
- gorącą patelnię wysmarować masłem
- wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu. Po chwili wyłożyć jagody na omlet i przykryć patelnię pokrywką. Odczekać kilka minut, aż omlet się zetnie, a spód zrumieni. Góra ani tak pozostanie lekko płynna
- delikatnie łopatką omlet odwrócić, by ścięła się górna warstwa z jagodami i smażyć jeszcze 1-2 minuty
- zsunąć omlet na talerz
- podawać posypany cukrem pudrem

4 komentarzy
Pyszna propozycja na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńMarzena,zgadza sie jadlam na sniadanko ten omlecik:)
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne! Aż mi się zamarzył taki na jutro, więc chyba będę musiała go zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)
Patrycja,juz mysle o powtorce.Marzy mi sie taki z polskimi lesnymi jagodami.Ten byl pyszny,ale z borowka amarykanska.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!