Sezon na kurki trwa od czerwca. To bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Zachwycają wyrazistym, bardzo delikatnym smakiem i cudnym pomarańczowym kolorem. Nigdy nie są robaczywe i stosunkowo trwałe oraz bardzo łatwo je znaleźć w leśnej ściółce dzięki żywej, pomarańczowej barwie.

Wszystkie grzyby są doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają niewielkie ilości, ale za to cennych dla naszego zdrowia minerałów i mikroelementów.

Kurka jest rekordzistką w zawartości witaminy B1, bo ilość ta jest porównywalna z ilością występującą w drożdżach piekarskich. Oprócz wielu innych witamin dostarczy nam również sporo witaminy D.

Schab podany ze śmietanowo — kurkowym sosem smakuje doskonale. To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.

Składniki:

  • 60-70 dkg schabu
  • 250-350 g kurek
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła ghee
  • 150 – ml śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • koperek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny — opcjonalnie

Wykonanie:

  • umyte mięso pokroić w cienkie 1-1,5-cm plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron, posolić, oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron na maśle ghee lub oleju
  • kurki wypłukać, by pozbyć się piasku, oczyścić z listków i igieł. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości, ewentualnie obciąć końcówki nóżek
  • obraną, pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone, pokrojone kurki i dusić, aż odparuje woda 
  • zalać podduszone kurki śmietaną kremówką. Dołożyć obsmażone kotlety i dusić do miękkości około 20 minut
  • podawać posypane koperkiem. Ewentualnie dodać sól i pieprz

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Jeśli pominiesz cebulę, potrawa będzie równie smaczna. Jeśli lubisz, można do cebulki dodać ząbek czosnku. Nie dodawałam, by nie zdominował bardzo delikatnego smaku grzybków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *