Wszystkie grzyby są doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają niewielkie ilości, ale za to cennych dla naszego zdrowia minerałów i mikroelementów.
Kurka jest rekordzistką w zawartości witaminy B1, bo ilość ta jest porównywalna z ilością występującą w drożdżach piekarskich. Oprócz wielu innych witamin dostarczy nam również sporo witaminy D.
Schab podany ze śmietanowo - kurkowym sosem smakuje doskonale. To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.
Składniki:
60-70 dkg schabu
250-350 g kurek
sól, pieprz
2-3 łyżki masła ghee
150 - ml śmietany kremówki
1 cebula
koperek
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soku z cytryny-opcjonalnie
Wykonanie:
- umyte mięso pokroić w cienkie 1-1,5-cm plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron, posolić, oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron na maśle ghee lub oleju
- kurki wypłukać, by pozbyć się piasku, oczyścić z listków i igieł. Przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek znajdziesz tutaj. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości, ewentualnie obciąć końcówki nóżek
- obraną, pokrojaną w kostkę cebulkę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone, pokrojone kurki i dusić, aż odparuje woda
- zalać podduszone kurki śmietaną kremówką. Dołożyć obsmażone kotlety i dusić do miękkości około 20 minut
- podawać posypane koperkiem. Ewentualnie dodać sól i pieprz
UWAGI: Jeśli pominiesz cebulę, potrawa będzie równie smaczna. Jeśli lubisz można do cebulki dodać ząbek czosnku. Nie dodawałam, by nie zdominował bardzo delikatnego smaku grzybków.
2 komentarzy
pyszności:)
OdpowiedzUsuńJasne, z kurkami wszystko jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!