Sernik kokosowy z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, zapraszam zatem na wakacyjny sernik jagodowy. Jeśli nie przeszkadza Ci fioletowy uśmiech, na pewno się na niego skusisz. Ponieważ mam niebywałą słabość do serników, na ten jagodowy czekałam już od dawna. I tak pierwsze zakupione jagody wylądowały w serniku, nie licząc śniadaniowej owsianki z jagodami.

Ten sernik potwierdza, iż eksperymenty w kuchni się opłacają. Najsmaczniejsze potrawy powstają wtedy, gdy się zupełnie tego nie spodziewamy. Dodatek mleka kokosowego, oprócz bardzo miłego, delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym. Tu opuściłam dodatek jogurtu greckiego, pojawiający się w moich ostatnich sernikach, a ser połączyłam z całą puszką mleka kokosowego bez oddzielania jego białej części. Smakuje bajecznie. Bardzo polecam, bo ten wspaniały sernik możesz upiec tylko w sezonie jagodowym.

Składniki na dużą tortownicę:

  • 170 g owsianych ciasteczek kokosowych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową:

  • 750 kg sera 3 x mielonego
  • 1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatków E i zagęszczaczy)
  • 4 jajka L
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżka mąki
  • 200 g cukru/ksylitolu
  • 200- 300 g czarnej jagody
  • 2- 3 łyżki Malibu- opcjonalnie

Wykonanie:

  • ciasteczka pokruszyć w kielichu blendera lub przy pomocy wałka w woreczku foliowym i połączyć z masłem. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obręcz wysmarować masłem
  • ser wymieszać mikserem razem z mlekiem kokosowym, cukrem, budyniem i mąką przesianymi przez sitko na gładką masę bez grudek
  • do masy serowej wbijać kolejno po 1 całym jajku i mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie stosunkowo rzadka
  • masę wylać na przygotowany ciasteczkowy spód i delikatnie rozrzucić na górze jagody. Pierwsze owoce delikatnie zatopią się w masie serowej, ale już następna warstwa osiądzie na wierzchu
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 75-90 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Początkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego wystudzenia wystawić na kratkę kuchenną
  • podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować na talerzyku jagodami lub polewą jagodową

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Jakość użytego mleka kokosowego ma  zasadnicze znaczenia dla smaku i konsystencji sernika. Mleko z zawartością iluś E plus, zagęszczacze powoduje, że sernik zamiast aksamitny, staje się zwarty, suchy i podejrzenie szybko się piecze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *