Galette — rustykalna tarta z jeżynami

Galette to najłatwiejsze kruche ciasto z owocami, rodzaj tarty, do której nie potrzebujesz foremki. Odręcznie uformowany brzeg ciasta świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Środek wypełniony mięciutkimi aromatycznymi owocami i chrupiący brzeg skusi każdego łakomczucha.

Kruche ciasto jest idealne, nawet przy tak wilgotnych owocach jak jeżyny nie nasiąka wilgocią. Jedyny warunek, musisz poczekać, aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroić. Pracy przy nim niewiele, a efekt końcowy pyszny. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 250 g mąki — użyłam orkiszowej 630
  • 60 g cukru pudru/ksylitolu
  • 125 g masła
  • 1 jajo M
  • szczypta soli
  • jeżyny- około 500 g
  • 1-2 brzoskwinie — opcjonalnie
  • dodatkowo 2-3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2-3 łyżki mleka   
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozetrzeć między palcami, jeszcze lepiej w robocie na „mokry piasek”. Dodać jajko i zagnieść do połączenia składników w zgrabną kulę. Odłożyć do lodówki na 30 minut
  • umyć, odszypułkować i osuszyć na papierowym ręczniku jeżyny
  • rozwałkować schłodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubości 0,5 cm na kształt okręgu o średnicy około 35 cm. Brzegi nie mogą być rozwałkowane za cienko, bo przy zakładaniu popękają
  • na ciasto wysypać jeżyny, brzegi ciasta założyć na owoce. Jeżyny posypać cukrem, a brzeg ciasta posmarować mlekiem i również posypać cukrem. Pod jeżyny można rozłożyć warstwę z pokrojonych w półplasterki brzoskwiń. Na zdjęciu oba warianty, oba pyszne
  • ciasto piec w 200° C 25-30 minut do zezłocenia brzegów

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *