Gotowanie kukurydzy – jakie wartości skrywa kukurydza?

Wcześniej niż zwykle można kupić cudowne, żółciutkie kolby kukurydzy. Gotowana kukurydza to szybka, smaczna i bardzo zdrowa przekąska. Latem, gdy na dworze gorąco i apetyt słabnie, warto podać wtedy coś lekkiego i szybkiego do zrobienia.

Co prawda gorące dni lata już za nami, ale sezon na kukurydzę w pełni. Młodziutka, gotowana kolba kukurydzy z masełkiem i  odrobiną soli, to jest właśnie to — u nas już od kilku dni zastępuje kolacje.

Jak gotować kukurydzę?

Wszyscy wiedzą ? No… nie bardzo. W wielu wpisach internetowych czytam, by do gotowania dodać sól. A to jest jedyna rzecz, której właśnie nie należy dodawać do gotowania, bo kukurydza nie zmięknie należycie. Albo dodatek cukru, tylko po co ? Wszystkie odmiany jadalne to kukurydza cukrowa już ani tak bardzo słodka, gdy gotujesz ją bez cukru. Uważam dodatek cukru za naprawdę zbędny.

Kukurydzę obrać z wierzchnich liści i białych włosów, umyć i włożyć do płaskiego szerokiego rondla, zalać wodą. Gotować około 12-15 minut. Wody nie solić.

Musisz wiedzieć, że im dłużej ją gotujesz, tym będzie twardsza, dlatego lepiej nie przekraczać czasu gotowania. Kukurydzę podawać w całych kolbach zawiniętą w serwetkę, by nie stygła lub pokrojoną na mniejsze kawałki ufiksowane na szpadkach. Na stole postawić masło i sól. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Kukurydza jest atrakcyjna ze względu na dużą wartość odżywczą. Jest przysmakiem obu Ameryk, a uznanie zdobyła na całym świecie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale właśnie za wartości odżywcze. Obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną na świecie. Jeden jej „kłos” może ważyć nawet 40 dkg. Jest rośliną jednoroczną i należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Największymi jej producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia, a w Europie Francja i Węgry.

Właściwości i wartości kukurydzy

  • 100 g świeżej kukurydzy dostarcza 110 kcal. Kukurydza ma 60-70% skrobi, sporo błonnika, witamin z grupy B, a także D, E i K, oraz prowitaminę A i niewiele witaminy C. Jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi,  manganu, fosforu, cynku, jodu i selenu, zawiera także niewielkie ilości bromu i kobaltu
  • selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność organizmu i przedłuża młodość
  • dwa silne antyoksydanty: luteina i zeaksantyna pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
  • nie zawiera glutenu, dlatego mąkę kukurydzianą mogą jadać osoby będące na diecie bezglutenowej
  • jest lekkostrawna, poprawia trawienie
  • obniża poziom cholesterolu
  • wzmacnia serce, żołądek i nerki, wspiera dziąsła i zęby
  • działa wychładzająco i moczopędnie
  • świeża kukurydza zawiera więcej witamin i enzymów niż suszone ziarno

Warto zatem wykorzystać ogromny potencjał, jaki niesie ze sobą kukurydza w celu zwiększenia różnorodności naszej diety.

Jada się ją w postaci płatków śniadaniowych, kasz i mąki kukurydzianej. Nasiona mogą być spożywane po ugotowaniu lub uprażeniu — wszyscy znają popcorn. Wykorzystywana jest do produkcji mrożonek i konserw. Z kukurydzy pozyskuje się także olej kukurydziany. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *