Bardzo lubię kotlety mielone szczególnie, że dają tak ogromne pole do eksperymentowania. Były już na blogu pyszne, dietetyczne kotleciki z pieczarkami, niezwykle delikatne kotlety z kaszą jaglaną. Dzisiaj powstały pod wpływem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.
Do kotletów nie ma potrzeby namaczania bułki i dodatku bułki tartej, bowiem zastępuje je ciecierzyca. Tzaziki z super zdrową cukinią zamiast ciężkostrawnego ogórka smakują również rewelacyjnie. Warto wypróbować, polecam.
Składniki:
gotowana ciecierzyca -1 puszka
jajko - 1 sztuka
gorąca woda - 4-8 łyżek
1 cebula
masło ghee lub olej
bułka tarta lub mąka do obtaczania
Składniki na tzaziki z cukinią:
1 mała cukinia
300 g jogurtu greckiego
1 - 2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól, pieprz
1 łyżeczka octu winnego
oliwa do polania
Wykonanie:
- ugotowaną ciecierzycę rozgnieść widelcem lub zblendować. Ciecierzycę z puszki przed użyciem dokładnie wypłukać
- cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle
- do przyprawionego mięsa mielonego wbić jajko, dodać rozdrobnioną ciecierzycę, przysmażoną cebulkę, gorącą wodę i dokładnie wyrobić, najlepiej ręką. Wodę dolewać stopniowo, na wyczucie, bo mięso nie może być ani zbyt zwięzłe, ani zbyt luźne. Wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle ghee po kilka minut z obu stron
- cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić. Odstawić, by puściła wodę, następnie ją odcisnąć. Jogurt połączyć z odciśniętą z nadmiaru wody cukinią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobniutko posiekaną cebulką. Dodać 1 łyżeczkę octu winnego, pieprz i ewentualnie dosolić. Przybrać posiekaną miętą i polać przed podaniem oliwą
- usmażone kotleciki podawać z cukiniowymi tzazikami i bagietką lub tłuczonymi ziemniaczkami
2 komentarzy
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńciekawie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!