Kotlety mielone z ciecierzycą i tzatziki z cukinii

Bardzo lubię kotlety mielone, szczególnie że dają tak ogromne pole do eksperymentowania. Były już na blogu pyszne, dietetyczne kotleciki z pieczarkami, niezwykle delikatne kotlety z kaszą jaglaną. Dzisiaj powstały pod wpływem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzatzikami.

Do kotletów nie ma potrzeby namaczania bułki i dodatku bułki tartej, bowiem zastępuje je ciecierzyca. Tzatziki z super zdrową cukinią zamiast ciężkostrawnego ogórka smakują również rewelacyjnie. Warto wypróbować, polecam.

Składniki:

  • mięso mielone -1 kg
  • gotowana ciecierzyca -1 puszka
  • jajko – 1 sztuka
  • gorąca woda – 4-8 łyżek
  • 1 cebula
  • masło ghee lub olej
  • bułka tarta lub mąka do obtaczania

Składniki na tzatziki z cukinią:

  • 1 mała cukinia
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • oliwa do polania
  • gałązka mięty

Wykonanie:

  • ugotowaną ciecierzycę rozgnieść widelcem lub zblendować. Ciecierzycę z puszki przed użyciem dokładnie wypłukać
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle
  • do przyprawionego mięsa mielonego wbić jajko, dodać rozdrobnioną ciecierzycę, przysmażoną cebulkę, gorącą wodę i dokładnie wyrobić, najlepiej ręką. Wodę dolewać stopniowo, na wyczucie, bo mięso nie może być ani zbyt zwięzłe, ani zbyt luźne. Wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle ghee po kilka minut z obu stron
  • cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić. Odstawić, by puściła wodę, następnie ją odcisnąć. Jogurt połączyć z odciśniętą z nadmiaru wody cukinią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobniutko posiekaną cebulką. Dodać 1 łyżeczkę octu winnego, pieprz i ewentualnie dosolić. Przybrać posiekaną miętą i polać przed podaniem oliwą
  • usmażone kotleciki podawać z cukiniowymi tzatzikami i bagietką lub tłuczonymi ziemniaczkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *