Pasztet z cukinii – pyszny

Szukałam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazłam takiego, który by mnie przekonał w 100%, a przeczytałam ich kilkanaście. Pierwszą próbę zrobienia cukiniowego pasztetu podjęłam rok temu i efekt był nijaki. Pasztet bardzo przeciętny.

Dałam spokój poszukiwaniom, a przywołałam swoje smaki, które najlepiej komponują się z cukinią.
I proszę bardzo, oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii. Już zapach wydobywający się z piekarnika zapowiadał wynik eksperymentu. Pasztet jest tak smaczny, że można go jeść i jeść… Świetny na zimno do kanapek, jak również pokrojony w grube plastry i przysmażony na patelni. Jest bardzo delikatny. Bardzo polecam!

Składniki na 1 foremkę:

  • 3 cukinie + 1 dodatkowo
  • 2 cebule
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 2  jajka L
  • 5 – 8 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek rozpuszczalnych płatków owsianych
  • 6 – 8 suszonych pomidorów ze słoika
  • 5 gałązek oregano lub pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej hiszpańskiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • cukinię umyć i zetrzeć  na grubych oczkach tarki lub mniejszych jeśli wolisz. Zasypać płaską łyżką soli, wymieszać i ułożyć na sicie do odsączenia
  • cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła ghee delikatnie zezłocić na patelni. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić drobno posiekany czosnek. Cebulkę dusić powoli i długo, aż nabierze cudownego słodkiego aromatu
  • suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę
  • zioła oberwać z gałązek i posiekać
  • cukinię dość solidnie odcisnąć na sitku ręką, by pozbyć się nadmiaru soku i wymieszać z bułką  tartą, płatkami owsianymi, 2-ma żółtkami, ziołami, pomidorkami i przyprawami. Najlepiej zrobić to ręką. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie dodać dodatkowej porcji bułki tartej ( dodałam jeszcze 3 łyżki), ponieważ masa powinna być dość zwięzła
  • białka ubić na sztywną pianę
  • masę wymieszać z ubitymi białkami
  • czwartą cukinię przy pomocy nożyka do obierania warzyw pokroić w cienkie plastry. Plastrami wyłożyć foremkę, uprzednio delikatnie natłuszczoną. Część plastrów ułożyłam na górze
  • przygotowaną masę cukiniową przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię pasztetu łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia. Piekłam pasztet 1 godzinę i 15 minut. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki
  • studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez noc

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *