Sałatka pomidorowa z mojego rodzinnego domu, moja ulubiona. Pomidor  starannie pokrojony w plasterki, przykryty krążkami cebuli z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku, do smaku doprawiony solą i pieprzem. To wszystko — prostota i smak w najlepszym wydaniu.

Gwarant dobrego smaku to oczywiście wspaniały, słodki pomidor, który dojrzewał w promieniach słońca. Teraz końcówka lata jest najlepszą porą na pomidorowe specjały. Tak podany i obłożony pomidor smakuje naprawdę wybornie. Sałatkę można wzbogacić plasterkiem ogórka kiszonego. Polecam obie wersje.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ogórki — opcjonalnie
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól 
  • pieprz
  • 2- 3 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:

  • pomidory pokroić w plasterki i ułożyć pojedyncze plasterki na talerzyku. W wersji z ogórkiem na pomidorze dodatkowo ułożyć po plasterku kiszonego ogórka
  • na każdym plasterku ułożyć cieniutki krążek cebuli i delikatnie posolić
  • na cebuli ułożyć po kleksie jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.
    Posypać suto posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Posolić i oprószyć pieprzem z młynka
  • podawać jako dodatek do kanapek

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *