Sałatka pomidorowa z mojego rodzinnego domu, moja ulubiona. Pomidor starannie pokrojony w plasterki, przykryty krążkami cebuli z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku, do smaku doprawiony solą i pieprzem. To wszystko - prostota i smak w najlepszym wydaniu. Gwarant dobrego smaku to oczywiście wspaniały, słodki pomidor, który dojrzewał w promieniach słońca.
Teraz końcówka lata jest najlepszą porą na pomidorowe specjały. Tak podany i obłożony pomidor smakuje naprawdę wybornie. Sałatkę można wzbogacić plasterkiem ogórka kiszonego. Polecam obie wersje.
Składniki na 1 porcję:
2 pomidory
1 cebula
2 ogórki- opcjonalnie
szczypiorek
koperek
sól, pieprz
2- 3 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie:
- pomidory pokroić w plasterki i ulożyć pojedyńcze plasterki na talerzyku. W wersji z ogórkiem na pomidorze dodatkowo ułożyć po plasterku kiszonego ogórka
- na każdym plasterku ułożyć cieniutki krążek cebuli i delikatnie posolić
- na cebuli ułożyć po kleksie jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.
Posypać suto posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Posolić i oprószyć pieprzem z młynka - podawać jako dodatek do kanapek
7 komentarzy
Dzieki:) Smaczny :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńMilo mi wziac udzial w tak smakowitej akcji:-)
OdpowiedzUsuńProsto, pysznie i fajnie podane. :) Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńHey! This iis my first visit to your blog! We are a team of volunteers and
OdpowiedzUsuństarting a new initiative in a community in the same niche.
Your bllog provided us useful inflrmation to work on. You have done a extraordinary job!
Coool:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!