Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru

Robienie domowych przetworów to nie tylko świetna zabawa, ale i ogromna satysfakcja oraz oszczędność. Przygotowując je własnoręcznie, sami decydujemy o rodzaju substancji słodzącej. To niezwykle ważne dla osób będących na diecie, dla diabetyków, cierpiących na nadkwaśność żołądka, chorobę refluksową. Wystarczy zamienić biały rafinowany cukier na ksylitol. Oczywiście dżem jest skierowany nie tylko dla chorych osób, ale dla każdego, kto chce ograniczyć spożycie cukru, dba o linię, bo ksylitol to 40% kalorii mniej i po prostu chce się zdrowiej odżywiać. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak glukoza i wytwarza w organizmie odczyn zasadowy. Podczas przygotowania przetworów z ksylitolem stosujemy go dokładnie w takich samych ilościach jak cukier.

Smak dżemu przygotowanego z udziałem ksylitolu Cię nie rozczaruje, bo jest równie słodki jak ten tradycyjny słodzony cukrem i nie pozostawia żadnego posmaku jak w przypadku stosowania stewii.

Składniki na 3 słoiki dżemu:

  • 1,5 kg jeżyn
  • 250 g ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • jeżyny umyć, odsączyć. Przygotować szeroki, płaski rondel o grubym dnie. Jeżyny zasypać ksylitolem i dokładnie wymieszać. Podgrzewać owoce, aż puszczą sok. Pogotować kilka minut. Jeśli nie przeszkadzają Ci pestki, smażysz dżem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. O trzech sposobach jak rozpoznać, że dżem jest gotowy, pisałam już wcześniej. Najlepiej smażyć dżem kilka razy po 30 minut, smażenie rozkładam wtedy na 2 dni
  • jeśli jednak chcesz się pozbyć pestek, przetrzyj pulpę owocową przez sito na samym początku, gdy masa jest maksymalnie rozrzedzona, a po pozbyciu się pestek rozpocznij smażenie i zagęszczanie dżemu. Pestek możesz się pozbyć w całości lub tylko z części pulpy owocowej
  • gdy dżem uzyska zadowalającą konsystencję, wmieszaj wyciśnięty sok z cytryny i gorącym napełnij wyparzone słoiczki, dokładnie zakręć, odwróć do góry dnem 

UWAGI:
Zrobiłam 2 porcje dżemu, pierwsza z musu całkowicie pozbawionego pestek, druga z obecnością części pestek (miseczka na zdjęciu powyżej). Zrobienie dżemu z pestkami zajęło mi dużo mniej czasu i nie wiem, czy nie jest smaczniejszy od „bezpestkowca” (zdjęcie poniżej). Wybór w dużej mierze zależy również od późniejszego przeznaczenia dżemu.

ŻYCZĘ UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *