Gdy słyszę, że ktoś nie lubi brukselki, nie mogę się nadziwić, jak można nie lubić tych pysznych kapustek. To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty, doskonałe źródło witaminy C, dobre beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy E i potasu. Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem — brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich. Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją „dojrzałość”, smak staje się łagodny, zwiększa się zawartość cukru.

Kupując brukselkę, należy zwracać uwagę na ściśle zamknięte główki bez zwiędłych listków. Im mniejsze główki, tym delikatniejszy smak.

Brukselki nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni, bo traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe.

Najczęściej jadamy brukselkę z masełkiem i bułką tartą. Dziś bułkę tartą zastąpiły orzechy włoskie, a smak zaostrzył i podkreślił dodatek zmiażdżonego ziela angielskiego z gałką muszkatołową. Koniecznie spróbujcie tak przyprawionej brukselki, bo jest po prostu pyszna.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg brukselki
  • 10 orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • ziele angielskie i gałka muszkatołowa świeżo zmielone
  • masło ghee

Wykonanie:

  • brukselkę oczyścić, ściąć ewentualnie wystające głąby i w większych kapustkach naciąć je na krzyż
  • gotować 6 minut, gdy brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut. Natychmiast po ugotowaniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie, by nie straciła zielonego koloru
  • na patelni rozpuścić masło i wrzucić grubo posiekane orzechy i podprażyć około 30 sekund. Dodać odcedzoną brukselkę i przyprawy. Wymieszać i natychmiast podawać

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *