Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika

Do tej pory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku, w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka, uważając je za nieatrakcyjne.

Całkiem niesłusznie, ponieważ  w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie. Wystarczy smakowita panierka, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi oregano i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu. Proste, szybkie i właściwie samo się robi. Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty, a skórka jest niewiarygodnie chrupiąca, absolutnie pyszna. Koniecznie do wypróbowania. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera
  • 100 g tartej bułki
  • 2 małe jajka
  • sól
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pieprz cayenne
  • 80 g mąki

Wykonanie:

  • nastawić piekarnik na 200`C, z termoobiegiem na 180`C. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą. W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić solą, pieprzem cayenne i oregano. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
  • nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące, nadmiar mąki strzepnąć, następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bułki tartej i parmezanu
  • opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na średniej szynie 45 minut, aż do zezłocenia
  • podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Źródło – Essen&trinken fur jeden Tag Heft 9/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *