Jagodzianki z borówką amerykańską — pyszne drożdżówki na maślance

Nie mam już dostępu do leśnych jagód, ale w zastępstwie doskonale sprawdziła się borówka amerykańska. Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej leśna krewniaczka, za to jest równie smaczna, tak samo zdrowa i prostsza w obsłudze, bo nie ma potrzeby mieszania borówek z mąką, przy przygotowaniu bułeczek drożdżowych.

Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe na maślance. Jest doskonałe, bardzo plastyczne, naprawdę godne polecenia. Na drożdżówki jest zawsze dobra pora. Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny słodki dodatek do kawy lub na drugie śniadanie, a te upieczone w domu nie mają sobie równych. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 14 bułeczek a`50 g:

  • 400 g mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050)
  • 130 g maślanki
  • 60 g wody
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g mąki orkiszowej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 białko do posmarowania
  • 200 g borówki amerykańskiej

Wykonanie:

  • maślankę z wodą lekko podgrzać w rondelku. Dodać masło w kawałkach, by zmiękło
  • odważyć mąkę, dodać sól, cukier, opakowanie suchych drożdży, dodać mleko, żółtka i wyrobić hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć misę robota folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z podanej ilości ciasta zrobiłam 14 bułeczek, odważając po 50 g ciasta na bułeczkę. Możesz zrobić mniej bułek trochę większych. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach, ułożyć na blaszce i zostawić do napuszenia. Następnie w każdej bułce zrobić denkiem od szklanki wgłębienie, dociskając mocno szklankę do blachy. Zagłębienie wypełnić jagodami. Rant każdej bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Rozsypać na bułeczce kruszonkę
  • jagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *