Kasza manna, inaczej grysik to najpopularniejsza z kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna, znajduje szerokie zastosownie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej. Nie oszałamia zawartością składników odżywczych, ale mała ciekawostka - jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu.
Świetny zamiennik makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).
Składniki na 6 porcji:
1 szklanka kaszy manny
2,5 szklanki wody
sól
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
Wykonanie:
- zagotować wodę z dodatkiem tłuszczu, osolić do smaku. Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu, co chroni przed tworzeniem się grudek. Gotować około 12 minut, następnie zestawić kaszę z ognia i wsypać zieleninę. Gdy użyjesz kaszy preparowanej - jest gotowa jest po wymieszaniu z gotującą wodą
- wyłożyć gorącą kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną wodą, rozsmarować i wystudzić
- przed podaniem pokroić kaszę w kostkę. Podawać do zupy
4 komentarzy
świetna mała słodycz! i zdrowa! :)
OdpowiedzUsuńPamiętam taka kostkę z bardzo dawnych czasów - mama robiła. Wiesz, ze nigdy nawet nie próbowałam jej zrobić? U nas była dodatkiem do rosołu - chyba. Ło boszeee jakie to stare dzieje!
OdpowiedzUsuńJa właśnie spróbowałam - zrobiłam ją po raz pierwszy, własnie do rosołu i pewnie nie ostatni:)
Usuńsuper przekąska dla niejadka...mój jadł
OdpowiedzUsuń--------------------------------------
http://bit.ly/2eq7X30
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!