Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami

Nie przepadam za ucieranymi ciastami, nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu, ale najczęściej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyć. To natomiast jest wyśmienite, śmiem twierdzić — lepszego i nie jadłam, i nie robiłam. Gorąco polecam, bo i połączenie smakowe jest idealne, śliwki i kokos smakują tutaj wyjątkowo i jest bardzo proste do przygotowania. Wypróbujcie, a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócić.

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 800 g śliwek
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • 4 jajka — M
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • włączyć piekarnik na 180`C (z termoobiegiem na 160`C). Śliwki wypestkować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch. Ubijać przynajmniej 8 minut. Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka. Mąkę wymieszać na małych obrotach miksera
  • ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, wyrównać łopatką. Dachówkowato skórkami do dołu ułożyć połówki śliwek
  • piec w 180`C 40-45 minut
  • studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Źródło: Essen & Trinken Heft 9/2014

całość to 10 porcji, a 1 porcja zawiera 6 g białka, 23 g tłuszczu, 45 g węglowodanów i 418 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *