Nie przepadam za ucieranymi ciastami, nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu, ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyć. To natomiast jest wyśmienite, śmiem twierdzić - lepszego i nie jadłam i nie robiłam.
Gorąco polecam, bo i połączenie smakowe jest idealne, śliwki i kokos smakują tutaj wyjątkowo i jest bardzo proste do przygotowania. Wypróbujcie, a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie.
Składniki na tortownicę 26 cm:
800 g śliwek
260 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła
160 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sól
4 jajka - M
1 łyżka cukru pudru
Wykonannie :
- włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C). Śliwki wypestkować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
- masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch. Ubijać przynajmniej 8 minut. Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka. Mąkę wmieszać na małych obrota miksera
- ciasto wyłożyć do wysmarownej tłuszczem tortownicy, wyrównać łopatką. Dachówkowato skórkami do dołu ułożyć połówki śliwek
- piec w 180`C 40-45 minut
- studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
źródło : Essen&Trinken Heft 9/2014
całość to 10 porji, a 1 porcja zawiera 6 g białka, 23 g tłuszczu, 45 g węglowodanów i 418 kcal
6 komentarzy
Nie łączyłam jeszcze śliwek i kokosa. Intryguje mnie ten smak :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj,smakuje super!
UsuńCzęsto robię ciasta ucierane, ale tak jak piszesz potrafią się "zważyć".
OdpowiedzUsuńMoże rada, by wszystkie składniki były trzymane jakiś czas w temperaturze pokojowej, pozdrawiam :)
Dziękuję za podpowiedź,ale u mnie to niestety nie działa! Pozdrowienia:)
UsuńZ kokosem mówisz...? Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńMhm..będzie Ci smakować,na pewno!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!