Warzywa z piekarnika – dietetycznie

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu. Smakują wyśmienicie same, mogą stanowić również idealny dodatek obiadowy do mięsa lub ryby. Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwości w doborze składników.

Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych. Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakową nad tymi z „wody” i zachowują więcej wartości odżywczych. Są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Pysznie, zdrowo, kolorowo — bardzo polecam

Składniki:

  • podgotowane wcześniej ziemniaki (około 10 minut)
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • rozmaryn, tymianek

Wykonanie:

  • ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minut
  • papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paski
  • pomidory pokroić w ćwiartki
  • cukinie pokroić w grube słupki
  • czosnek przekroić w poprzek na pół
  • ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dołożyć przygotowane warzywa, skropić całość oliwą lub olejem, sola, pieprzem, dołożyć zioła
  • piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30-40 minut, aż się ładnie zrumienią

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *