Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu. Smakują wyśmienicie same, mogą stanowić rownież idealny dodatek obiadowy do mięsa lub ryby. Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników.
Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych. Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody" i zachowują więcej wartości odżywczych. Są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Pysznie, zdrowo, kolorowo - bardzo polecam
Składniki:
podgotowane wcześniej ziemniaki (około 10 minut)
2 papryki
2 pomidory
1 cukinia
1 główka czosnku
sól, pieprz
oliwa
rozmaryn, tymianek
Wykonanie:
- ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minut
- papryki umyć, usunać gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paski
- pomidory pokroić w ćwiartki
- cukinie pokroić w grube słupki
- czosnek przekroić w poprzek na pół
- ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dołożyć przygotowane warzywa, skropić całość oliwą lub olejem, sola, pieprzem, dołożyć zioła
- piec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut, aż się ładnie zrumienią
3 komentarzy
Takie zapiekane warzywa są moimi ulubionymi :) Pysznie :D
OdpowiedzUsuńMoimi również,właściwie same się robią i jakie zdrowe.Cóż chcieć więcej!
UsuńZdrowe, smaczne i pożywne - czego chcieć więcej? :) Zresztą jak każde danie z ziemniakami - jestem fanką ziemniaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!