Tak jest właśnie z tym daniem, niby bardzo pospolite składniki, a smak potrawy nadzwyczajny. Bratwurst, smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.
Składniki:
250 g czerwonej cebuli
3 łyżki oleju
kilka gałązek tymianku lub majeranku
1-2 płaskie łyżki cukru
200 ml czerwonego wina
150 ml bulionu warzywnego
1-2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
sól, pieprz
5 dużych lub 10 małych Bratwurstów
500 g ziemniaków
125 ml mleka
1 łyżka masła
gałka muszkatałowa
Wykonanie:
- ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miękkości w osolonej wodzie
- cebulę obrać i pokroić w piórka. Poddusić na oleju przez 5 minut. Dodać cukier, oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę, aż cukier się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem, dolać wino i bulion, dusić około 10 minut do odparowania płynów
- na drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwursty
- ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło
- do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić. Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić
- podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i puree ziemniaczanym
3 komentarzy
mmmm... pyszności! aż cieknie mi ślinka!
OdpowiedzUsuńOj,było nadspodziewanie pyszne!
OdpowiedzUsuńJa na koniec jeszcze sie spuszczanie do sosu.zageszcza!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!