Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w „papilotkach”- to technika zapożyczona z kuchni  francuskiej en papillote. Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze, która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.

To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.
Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby, a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.

W ten sposób przygotowany łosoś jest mięciutki, niezwykle soczysty, rozpływający się w ustach. Jest również dietetyczny, bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia, no i robi się właściwie sam.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki filetu z łososia a`160 g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 20 g świeżego imbiru
  • kawałeczek czerwonej papryczki chili

Wykonanie:

  • dwa filety z łososia umyć, pozbawić skóry i osuszyć
  • przygotować marynatę do łososia. Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu. Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki. Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki. Wypestkować maleńką papryczkę chili i drobno posiekać
  • przygotować 2 arkusze pergaminu. Na każdym papierze ułożyć po kawałku łososia, uprzednio wysmarowanego marynatą. Na łososiu rozłożyć płatki imbiru, plasterki cytryny i posiekane chili. Założyć boki papieru na siebie, a pozostałe dwa boki podwinąć pod spód
  • pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanym do 180`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut by doszła
  • rozwinąć pakieciki  i podawać rybę z ulubionymi dodatkami. Podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *