Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno rozpoczęty i niech trwa! Dynia pięknie wygląda, rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprzyja także smukłej sylwetce, bo jest niskokaloryczna. Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze, najsłodsze i przepięknie wybarwione.
Nadają się na zupy, puree, nadzienia, ciasta, kremy, długo by wymieniać do czego nadają się dynie. W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec więcej dynii w piekarniku, bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań. Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba. Delikatna w smaku dynia, której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii, a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie. Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu. Bardzo polecam!
Składniki:
300g dynii Hokkaido
150 g masła
4 łyżki pestek z dynii
sól
Wykonanie:
- dynię umyć, pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec w 200`C 15-20 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka. Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe. Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody. Następnie odsączyć i ostudzić. Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku, po prostu smaczniejsza
- pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Przestudzić i drobno posiekać
- dynię razem z masłem zblendować na gładką masę, wymieszać z pestkami dynii i solą do smaku. Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut, by lekko stężało
źródło: Marktplatz/Tegut-Oktober 2014
12 komentarzy
Jakie cudo! Super pomysł, zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:) Zajadamy się masełkiem ,bo jest naprawdę przepyszne!
UsuńŚwietny pomysł, dla takiego dyniożercy jak ja (wyjadam puree ze słoika, a miało być na zimę...:)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Pewnie z pierwszej porcji niewiele Ci zostanie,bo masełko jest uzależniajace:)
Usuńuwielbiam dynię hokkaido i jem puree prawie codziennie, ale takiego masełka jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie skosztuj:) To najlepszy przepis dyniowy jaki ostatnio wyszperałam:)
UsuńMniam, smakowitości :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńBajeczne! Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi,że przepis się spodobał:)
UsuńDziekuję:)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!