Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno rozpoczęty i niech trwa! Dynia pięknie wygląda, rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Sprzyja także smukłej sylwetce, bo jest niskokaloryczna. Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze, najsłodsze i przepięknie wybarwione.

Nadają się na zupy, purée, nadzienia, ciasta, kremy, długo by wymieniać, do czego nadają się dynie. W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec więcej dyni w piekarniku, bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań.

Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba. Delikatna w smaku dynia, której smak intensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dyni, a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji.

Bajecznie proste do przygotowania. Idealny dodatek do świeżych bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 300 g dyni Hokkaido
  • 150 g masła
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • sól

Wykonanie:

  • dynię umyć, pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i piec w 200`C 15-20 minut. Sprawdzić widelcem, czy jest miękka. Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe. Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody. Następnie odsączyć i ostudzić. Pieczona jest jednak intensywniejsza w smaku, po prostu smaczniejsza
  • pestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Przestudzić i drobno posiekać
  • dynię razem z masłem zblendować na gładką masę, wymieszać z pestkami dyni i solą do smaku. Podawać od razu i takie mi najbardziej smakowało lub wstawić do lodówki na 30 minut, by lekko stężało

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Źródło: Marktplatz/Tegut-Oktober 2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *