Ze względu na walory zdrowotne orkisz coraz częściej zastępuje zniesławioną mąkę pszenną. Ponieważ już od  kilku miesięcy nie używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej. Smak orkiszu, z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze, ale nadaje im prawdziwego charakteru.

Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna, pod jednym warunkiem — mamy idealne ciasto — gładkie, sprężyste i miękkie. Praca z razową mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista, jakby mogłoby się wydawać. Ciasto wykonane z mąki orkiszowej wykazuje mniejszą sprężystość w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną, ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny. Jest na to jednak rada — dodatek jajka uczyni ciasto bardzo przyjemnym do współpracy, staje się ono elastyczne i ładnie się wałkuje. Mąka pszenna plus jajko dawało twardawe ciasto pierogowe, tutaj efekt zupełnie odwrotny. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić idealne ciasto pierogowe z razowej mąki orkiszowej.

Zarabiając ciasto, stopniowo dolewaj wodę, pamiętając, że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej jej ilości niż mąka pszenna. Przy pierogach z jasną mąką orkiszową sprawa jest dużo prostsza, dodatek jajka możesz pominąć, tylko dodać mniej wody niż do tradycyjnego ciasta z mąki pszennej.

Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym, najprostszym z możliwych, bo dynię połączyłam z ziemniakami. Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatołowej. Pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku. Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki razowej mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • mniej niż 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 340 g dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • orzeszki piniowe
  • kilka listków szałwii
  • masło

Wykonanie:

  • dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia. Wymieszać z parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • mąkę przesiać, wbić do niej jajko i posolić. Ciasto zarabiać nożem, dolewając niewielkie ilości wody. Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godziny
  • ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm i wykrawać z niego krążki. Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół, zlepiając starannie brzegi. Gotować w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu. Odcedzić
  • na suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii. Dodać masło i listki szałwii, podgrzewać, aż masło się rozpuści i spieni
  • pierogi podawać polane masełkiem szałwiowo — piniowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *