Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem

Dynia króluje w mojej kuchni. Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa, którą teraz przygotowuję, zawiera w swoim składzie to cudowne, energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.

Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo—jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku. Delikatną, subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka, a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy. Jest naprawdę pysznie. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu — najlepiej z polędwiczką
  • 200-300 g dyni Hokkaido
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 3-4 cm imbiru
  • 5 gałązek zielonego majeranku
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła ghee lub oleju
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  • porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na  złoty kolor
  • na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir. Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut
  • w międzyczasie przygotować dynię. Dynię przekroić, miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki, a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić także w kostkę
  • posiekać majeranek
  • do schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem, posypać majerankiem i dusić  jeszcze 6-8 minut. Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką. Ewentualnie dosolić
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Do dania pasują kluseczki, kasze lub purée ziemniaczane

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *