Dynia króluje w mojej kuchni. Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa, którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne, energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo. Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo - jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.
Delikatną, subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka, a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy. Jest naprawdę pysznie. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu - najlepiej z polędwiczką
200-300 g dynii Hokkaido
1 duże kwaśne jabłko
3-4 cm imbiru
5 gałązek zielonego majeranku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła ghee lub oleju
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Wykonanie:
- porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
- na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir. Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut
- w międzyczasie przygotować dynię. Dynię przekroić, miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki, a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić także w kostkę
- posiekać majeranek
- do schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem, posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut. Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką. Ewentualnie dosolić
- podawać z ulubionymi dodatkami. Do dania pasują kluseczki, kasze lub puree ziemniaczane
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!