Orkiszowe scones z płatkami owsianymi

Scones — bardzo często pojawiają się przepisy na te „dziwne”, jak dla mnie bułeczki. Gdy znalazłam przepis na scones z mąką orkiszową i dodatkiem płatków owsianych, pomyślałam, czemu nie i zrobiłam je wiedziona ciekawością. Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak, to niewątpliwie ich największa zaleta, bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek.

Robi się je błyskawicznie, szybko rosną, szybko się pieką. I tak samo szybko należy je zjeść. Jednak nie gorące, bo przekrojone gorące są gliniaste, a zimne już są niesmaczne. Najsmaczniejsze są letnie, lekko chrupiące. Przyznam jednak szczerze, że jestem mocno zaskoczona ich popularnością. Mnie nie uwiodły. Bułeczki uratowało przepyszne smarowidło — masełko dyniowe. Z samym masłem też smakują nieźle.

Składniki na 10 sztuk:

  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej+ mąka do podsypania
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka M
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 naturalnego jogurtu
  • 120 g płatków owsianych
  • szczypta cukru

Wykonanie:

  • wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą cukru. Dodać 2 jajka, 100 g masła i zagnieść. Dodać jogurt oraz 100 g płatków owsianych i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta
  • ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkować dość grubo, bo na około 2,5 cm. Wycinać foremką o przekroju 7 cm kółka i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • z pozostałego jajka oddzielić żółtko i rozmieszać je z 1 łyżką wody. Posmarować bułeczki i posypać resztą płatków owsianych
  • piec w 200`C na średniej szynie około 15 minut, do zezłocenia
  • serwować letnie np.z masełkiem dyniowym 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *