Sernik dyniowy ze śliwkami

Sernik dyniowy już na blogu prezentowałam — z dodatkiem mleka kokosowego. Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki — dynia, śliwka węgierka i orzechy laskowe. Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków. Spód sernika również upiekłam samodzielnie, by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach. Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi, zmielonymi orzechami laskowymi, które nadały całości niebywałego aromatu.

Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących górę sernika. Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią, nie broń się dłużej, tylko spróbuj. Jest delikatny, smaczny, a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny. Purée z dyni nadaje sernikowi jedynie pięknej pomarańczowo — złocistej barwy. Co tu dużo mówić — to jesienny „must have”.

Składniki na spód sernika:

  • 95 g mąki orkiszowej jasnej
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera 3- krotnie zmielonego
  • 250 g purée z dyni Hokkaido
  • 4 jajka
  • 150-200 g cukru/ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 dkg śliwek 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

  • składniki na spód sernika zagnieść razem na jednolitą masę
  • dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i  podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut
  • ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i purée z dyni. Dodawać kolejno po 1 jajku i za każdym razem miksować około pół minuty, tylko do połączenia składników
  • śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki
  • na podpieczony spód wylać masę serową, ułożyć  pokrojone śliwki i posypać posiekanymi orzechami laskowymi
  • piec w 160`C około 75-90 minut
  • studzić na początku w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy, by nie zatopiły się w trakcie pieczenia. Niestety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się. Śliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu, a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *