Sernik z jabłkami, mango i kruszonką

Jeden z tych serników, które można jeść bez końca. Cudownie aromatyczny, masa serowa bajeczna, ani za ciężka, ani za zwięzła, rozpływająca się w ustach. Na serze ułożona korona z mieszaniny jabłek i słodkiego mango, a zwieńczona chrupiącą kruszonką.

Składniki na spód sernika:

  • 100 g ciasteczek amarettini
  • 100 g sucharków pełnoziarnistych
  • 90 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 3 jajka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 250 g cukru
  • 125 g śmietanki kremówki

Nałożenie owocowe:

  • 200 g jabłek
  • 200 g mango
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

  • ciasteczka amarettini, sucharki i masło umieścić w blenderze i zmiksować  na masę o konsystencji mokrego piasku
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. W dno tortownicy i część boku wklepać masę ciasteczkową. Foremkę umieścić w lodówce
  • składniki na kruszonkę rozetrzeć z masłem między palcami. Odstawić
  • jabłka i mango obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem. Nie dodawałam cukru, ponieważ i mango i jabłka były wyjątkowo słodkie
  • ser umieścić w misie miksera, dodać budyń, cukier i śmietankę i na wolnych obrotach miksera wyrobić na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszać około pół minuty
  • na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową, następnie jabłka z mango i na górze rozkruszyć miedzy palcami kruszonkę
  • piec w 160`C 1.5 godziny. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, podczas gdy środek pozostaje lekko drżący
  • pierwsze 30 minut studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie na kratce.
  • podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *