Szybka czerwona kapusta z pistacjami z patelni

Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała, a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach, choćby ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów — substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Razem z witaminą E i C, beta — karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych. Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób.

W książce Tima Mälzera „Greenbox” znalazłam taki oto pomysł na czerwoną kapustę. Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistacjowych i octem balsamicznym. Przepis z serii expresowych. Kapusta mocno chrupiąca i naprawdę smaczna. Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 1-2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, cienko poszatkować
  • na dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut
  • doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty
  • na koniec doprawić solą i pieprzem
  • sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *