Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji. Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek właśnie nie suszonych, kalorycznych owoców, a surowego jabłka. Ciasteczka są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.
Składniki na 25 sztuk:
2 średnie jabłka
sok z 1/2 cytryny
20 g orzechów włoskich
160 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g zarodków owsianych - otrębów
- jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy drobno posiekać
- włączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C). Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, razem z jabłkami, posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną
- małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm
- piec 20-25 minut do zrumienienia. Ciasteczka będą bardzo miękkie, ale stygnąc staną się chrupiące. Studzić na kratce
1 ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g białka,6 g tłuszczu
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!