Owsiane ciastka z jabłkiem

Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika. Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce do realizacji. Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek właśnie nie suszonych, kalorycznych owoców, a surowego jabłka. Ciasteczka są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.

Składniki na 25 sztuk:

  • 2 średnie jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 20 g orzechów włoskich
  • 160 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g zarodków owsianych — otrębowsianych — otrębów

Wykonanie:

  • jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy drobno posiekać
  • włączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C). Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, razem z jabłkami, posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wymieszać z utartą masą maślaną
  • małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm
  • piec 20-25 minut do zrumienienia. Ciasteczka będą bardzo miękkie, ale stygnąc, staną się chrupiące. Studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g białka,6 g tłuszczu 

Źródło: Meine Familie&Ich Heft 10/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *