Ciasto użądlenie pszczoły z nadzieniem jabłkowym

Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie. Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową, pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową. Skradnie serce i kubki smakowe każdego, kto je raz skosztuje.
Połączenie smacznego ciasta, chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt. Spód drożdżowy stanowi ciasto bardzo maślane typu brioszka, a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany. Znalazłam wersję typowo jesienną, bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie, ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.

Składniki na spód:

  • 230 g mąki orkiszowej 630
  • 2 jajka
  • 20 g drobnego cukru
  • 110 g masła — z lodówki
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli                                     
  • 2 łyżki mleka

Składniki na krem:

  • 1 budyń o smaku waniliowym (na 0,5 l mleka)
  • 200 ml mleka + 50 ml
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g twarożku 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Składniki na polewę miodowo-migdałową:

  • 75 g masła
  • 30 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 130 g płatków migdałowych

Wykonanie:

  • składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników. Masło pokroić na małe kawałki i przy pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła, bez przerwy. W pewnym momencie może się wydawać, że ciasto się zważyło. Zagniatać dalej, ciasto wchłonie całe masło, stanie się sprężyste i błyszczące. Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.
  • wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki. Powinno być równej grubości. Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut
  • budyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka. Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru i wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie rózgą. Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzenia
  • jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki. W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym i dołożyć jabłka. Pogotować kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej. Odstawić do wystudzenia. Przestudzoną zblendować na gładki mus
  • przygotowanie polewy — W rondelku umieścić masło, cukier, miód i mleko, następnie roztopić. Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy
  • na napuszonym, wyrośniętym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty, do zbrązowienia migdałów. Po wyjęciu z pieca obkroić rant jeszcze gorącego ciasta nożem (koniecznie !), studzić w formie
  • serek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyń
  • wystudzone ciasto przeciąć na pół. Na spodzie rozsmarować masę jabłkową, na to równomiernie rozłożyć  krem. Wierzchni placek przekrawamy na tyle części, ile ma być później porcji. Jeśli zrobimy to później, krem przy krojeniu będzie wypływał bokiem. Przed podaniem schłodzić

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *