Chleb żytnio — orkiszowy codzienny

Przeglądając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę mąki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni, musiałam ją zagospodarować. Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.
Prosty, łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.

Składniki na 1 bochenek:

  • 250 g odświeżonego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki pszennej 550
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml wody

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się  glutenu. Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. W międzyczasie chleb 2 razy złożyć. Po drugim złożeniu umieścić ciasto  w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości
  • w międzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C
  • wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *