Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami. Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań, to najczęściej karmelizowane z cukrem. Okazuje się, że podane z majerankiem i szczyptą soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu.
Przygotujesz ją błyskawicznie. Jest to jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie świeżej żurawiny, bardzo zdrowej. Te smaczne czerwone kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach, bez konieczności polowania na bazarkach. Przepis znalazłam w "Kuchni pięciu przemian-zima" Anny Czelej. Bardzo polecam!
Składniki:
3-4 jabłka
garść żurawiny
kawałek świeżego imbiru (ok.1cm)
4 łyżki oleju
szczypta soli
Wykonanie:
- jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, imbirem i solą, dodać żurawinę, posypać majerankiem i smażyć około 6-8 minut
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!