Jeden z klasycznych przepisów kuchni francuskiej domowej. W kuchni staropolskiej kaczka była równie popularna. O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak, by mięso pozostało w środku różowe, to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie, tak absolutnie miękka, by mięso odchodziło od kości. To jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.
Ne sprawdzą się w tym przypadku żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg miesa 25 minut pieczenia. Kaczkę, by była naprawdę mięciutka musimy piec dłużej. Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny.
Najsamczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg. Ich mięso jest ciemne, kruche i bardzo smaczne, niestety ciężkostrawne. 100 g kaczki to 240 kcal. Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, zawiera jednak sporo tłuszczu. Listopad to najlepszy czas, by korzystać nie tylko z wybornych gęsi, ale i spróbować upiec kaczkę.
Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco, ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.
Składniki:
1 kaczka 2-2,5 kg
3 pomarańcze
majeranek suszony i świeży(opcjonalnie)
50 g masła
2 łyżeczki cukru
250 ml soku z pomarańczy
Wykonanie:
- kaczkę dokładnie umyć, oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć. Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać, by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz, a jest go naprawdę sporo. Natrzeć solą i majerankiem, także środek. Oprószyć pieprzem. Wycisnąć sok z 1-ej pomarańczy, skropić całą tuszkę, resztę wlać do środka kaczki, naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki
- z 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części. Pomarańczę obkroić z białego albedo, pokroić na ćwiartki i wraz ze ściętą skórą włożyć do kaczki. Otwór zamknąć drewnianą wykałaczką
- masło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien się skarmelizowac). Kaczkę polać gorącym tłuszczem, skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry. Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę
- zlać tłuszcz z pieczenia, resztę sosu umieścić w rondelku, w razie potrzeby dolać soku z pomarańczy, dodać resztę masła (zimnego) w małych kawałeczkach. Mieszać ubijaczką do piany. Sos powinien zgęstnieć. Doprawić solą i pieprzem
- obrać 3-ią pomarańczę tak, by ściąć skórę z całą białą częścią, następnie ostrym nożem wycinać z pomiedzy białych skórek fileciki z pomarańczy. Wycinaj fileciki nad miseczką, bo podczas tej operacji wycieknie sporo soku, z reszty wyciśnij sok i dodaj do sosu
- podawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy. Nie podgrzewałam pomarańczy, raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem, jest wówczs o wiele smaczniejsza. Kaczkę podawać z czerwoną kapustą, buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!