Orkiszowa bagietka — szybka i łatwa

Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej. Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie. Ma bardzo chrupiącą skórkę.

Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa. Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający, potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu. Zapewniam jednak, iż proponowany „ersatz „ucieszy nie tylko tych, co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę. Ta naprędce upieczona bagietka jest bardzo smaczna.

Składniki na 2 bagietki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 170-200 ml wody
  • 30 g masła lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak  długo, aż ciasto będzie jednorodne, błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski. Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki, ciasto powinno być mięciutkie. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto zagnieść powtórnie i podzielić na dwie części. Uformować 2 bagietki. Uformowane bagietki ułożyć w specjalnym fartuchu lub podobny fartuch spreparować z papieru do pieczenia — podwójnie złożonego. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • przed włożeniem do piekarnika, bagietkę spryskać delikatnie wodą i naciąć ostrym nożem. Piec w 220`C 20-25 minut do zrumienienia w naparowanym piekarniku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *