Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej. Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie. Ma bardzo chrupiącą skórkę, a przepis znalazłam tutaj. Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży, użyłam drożdży instant i w większej ilości.
Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa. Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający, potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu. Zapewniam jednak, iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę. Ta naprędce upieczona bagietka jest bardzo smaczna.
Składniki na 2 bagietki:
350 g mąki orkiszowej jasnej 630
170-200 ml wody
30 g masła lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie jednorodne, błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski. Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki, ciasto powinno być mięciutkie. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- ciasto zagnieść powtórnie i podzielić na dwie części. Uformować 2 bagietki. Uformowane bagietki ułożyć w specjalnym fartuchu lub podobny fartuch spreparowć z papieru do pieczenia - podwójnie złożonego. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Dokładny instruktaż składania bagietki znalazłam tutaj
- przed włożeniem do piekarnika, bagietkę spryskać delikatnie wodą i naciąć ostrym nożem. Piec w 220`C 20-25 minut do zrumienienia w naparowanym piekarniku
5 komentarzy
fajny przepis, lubię bagietki domowe i wszelkie buły - niestety!
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę chlebek,niz bułki.Niektóre specjały niestety bez bułek nie smakują,a i mojemu domowemu pożeraczowi bułek muszę czasem sprawić przyjemność:)
UsuńCzy uda sie bez drozdzy? Z powodow chorobowych nie moge drozdzy :(, glutenu, nabialu itp.
OdpowiedzUsuńNiestety nie, a dodatkowo mąka orkiszowa zawiera gluten:)
UsuńCzy uda sie bez drozdzy? Z powodow chorobowych nie moge drozdzy :(, glutenu, nabialu itp.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!