Orkiszowe kluski drożdżowe na parze — buchty, pampuchy

Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem, dlaczego wydawały się trudne do zrobienia. Są bardzo proste, lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych. Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia. Korzyść jest taka, że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.

Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej. Świetnie smakują na słodko z owocami i jogurtem, są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami, pyszne np. z pieczenią cielęcą.

Składniki na 10 klusek:

  • 300-350 g mąki orkiszowej 700
  • 100 ml mleka
  • 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

  • drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną, dolać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Dodać stopione masło, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
  • gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta. Formować kulki i układać na omączonym blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia. Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek
  • Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą. Wodę zagotować. Na gazie ułożyć kluski. Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka, by można go było przykryć pokrywką. Gotować 10 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *