Perfekcyjne purée ziemniaczane

Ziemniaczana bulwa kryje w sobie ogromny potencjał. Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje. Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle, żeby nie wiem, jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż. Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki. Ciepłe, aromatyczne i obłędnie kremowe purée potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe. Mnie na pewno, bo jestem wielkim ziemniaczanym smakoszem.

Purée zaskoczy Cię świetnym smakiem, gdy użyjesz do jego przygotowania mączystej odmiany ziemniaków. Jest to warunek nieodzowny. A, że nie musi być wcale takie zwykłe, przedstawiam trzy warianty.

Przepis podstawowy:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  • ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości. Zalać zimną wodą, dodać sól i gotować 20 minut do miękkości
  • podgrzać mleko
  • ziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami ciepłe mleko. Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione, bez grudek. Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatołową oraz ewentualnie sól do smaku. Smacznego!                                                                

I wariant śródziemnomorski:
zamiast masła dodać oliwę i parmezan, a zamiast gałki muszkatołowej tymianek. Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka

II wariant azjatycki
wmieszaj na sam koniec do purée Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatołowej. Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka

III wariant rustykalny
zamiast masła wmieszaj do purée gęstą śmietanę i dodaj świeżo posiekaną zieloną pietruszkę. Idealne do wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *