Placek jabłkowy róży

Przepis na jabłecznik, do którego ciągle wracam, przepis nie przekombinowany, a ciasto zachwyca prostotą i smakiem. Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy. Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach, a w połączeniu z delikatnym, lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.

Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz. Śmiało mogę go nazwać go jabłecznikiem królewskim. Przepis pochodzi z „Nowej kuchni śląskiej”.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej 700
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • żurawina lub rodzynki — opcjonalnie
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle z cukrem. Ostudzić
  • cukier utrzeć z masłem dodając żółtka. Gdy masa jest puszysta, a cukier roztarty, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę
  • wymieszać i dodać ubite na pianę białka. Delikatnie połączyć je z ciastem
  • do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta, na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem
  • piec około 45 minut w 180`C
  • przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *