Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi, nie mylić z czarną rzepą, choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym, dzięki swym właściwościom baktriobójczym. Biała rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania, bo jest miękka. Zdrowo, expresowo i bardzo smacznie.
Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej. Pomimo, że biała rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.
Składniki:
1 średnia rzodkiew
sól do smaku
4 łyżeczki soku z limonki
1 garść suszonej żurawiny
1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie
1 garść suszonych rodzynków
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać sok z limonki, żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
- schłodzić przed podaniem
3 komentarzy
lubię ten smak
OdpowiedzUsuń----------------------------------------
http://bit.ly/2eq7X30
Bardzo smaczne połączenie. Cała rodzina wcinała.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to. Dziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!