Surówka z białej rzodkwi z żurawiną

Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi, nie mylić z czarną rzepą, choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym, dzięki swym właściwościom bakteriobójczym. Biała rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania, bo jest miękka.

Zdrowo, ekspresowo i bardzo smacznie. Przepis pochodzi z „Kuchni pięciu przemian”Anny Czelej.

Pomimo że biała rzodkiew należy do produktów wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.

Składniki:

  • 1 średnia rzodkiew
  • sól do smaku
  • 4 łyżeczki soku z limonki
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść suszonych śliwek — opcjonalnie
  • 1 garść suszonych rodzynków
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  • rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać sok z limonki, żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać 
  • schłodzić przed podaniem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *