Szybki, dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach, bo całe mięso spowite jest w bieli. Schabowi towarzyszy pyszny, aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.
Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników, a zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Prosto i pysznie. Zapraszam do przepisu.
4 spore plastry schabu
150 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz z młynka
150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
2-3 łyżki chrzanu
1 listek laurowy
2 łyżki mąki
masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- schab pokroić w 2- cm plastry. Pod folią lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
- zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
- gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać. Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
- podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną. Przepis tutaj.
2 komentarzy
Witam Pania:) Zrobilam schab w sosie chrzanowym wg Pani przepisu. powiem krotko BAJKA:)
OdpowiedzUsuńNiebo w gebie:) Pysznosci:) Pozdrawiam Maria
Też lubimy ten schabik! Dziękuję za miłe słowa. Pozdrowienia
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!