Bajecznie pyszne, proste do przygotowania, pomidorowe śledzie z cebulą znane jako „śledzie po kaszubsku”- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie, zrób je, chociaż na święta.

Trzeba pamiętać, że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3, a te zadbają o nasze zdrowie i urodę, dlatego warto jeść je częściej, nie tylko od święta. Spośród innych ryb poczciwy śledzik, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą. Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne, że jako pierwsze znikną spośród innych potraw. Jedząc je, łatwo można stracić umiar, a trzeba uważać, ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.

Składniki:

  • 8-10 płatów solonych śledzi
  • 3 cebule
  • 100-150 ml oleju
  • 4 łyżki octu 10%
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • płaska łyżeczka ziaren gorczycy

Wykonanie:

  • śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę, śledzie mocno solone nawet do 3 godzin. Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą
  • rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier, do rozpuszczenia. Dolać ocet, dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie, następnie wlać resztę oleju. Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć. Marynatę wystudzić
  • śledzie wyjąć z wody, osuszyć w ręczniku papierowym. Przekroić każdego śledzia na 3 lub 4 części. Układać w słoju warstwami, naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo — cebulową. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *