Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie. Skutecznie walczy z wieloma chorobami.
W jakich chorobach pomoże?
- Ma działanie antybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie
- podobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby przyzębia i dziąseł
- przyniesie ulgę kobietom w okresie menopauzy
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krązenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnych
- ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
- zapobiega niektórym nowotworom. Tyle w wielkim skrócie. Zainteresownych odsyłam po wiecej informacji do obszernego artykułu tutaj.
Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta, dzięki temu zachowuje świeżość na długo. W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni, w zamrażarce rok.
Składniki na syrop z żurawiny:
200 g żurawiny
100 g cukru
50 ml soku z cytryny
200-250 ml wody
Wykonanie:
- zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z cytryny
- umyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu. Owoce rozgotować. Trwa to niecałe 10 minut (leśne nieco dłużej), następnie przetrzeć przez sitko. W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć, ponieważ owoce pękając pryskają. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko
- gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w lodówce
UWAGI: syrop ma przepiękny rubinowy kolor, dlatego chętnie jest wykorzystywany do przygotowywania i barwienia drinków. Jeśli przeszkadzają Ci pozostałe po przetarciu maleńkie pesteczki, zlej syrop do butelki przez gazę. Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny, przy tym ma cudowny kolor.
2 komentarzy
Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this article
OdpowiedzUsuńhere at this webpage, I have read all that, so now me also commenting here.
:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!