Szałwia — właściwości i zastosowanie

Nieprzypadkowo właśnie teraz powstał wpis o szałwii. W sezonie dyniowym jest to niezastąpione zioło przyprawowe do wszystkich potraw z „pomarańczową gwiazdą” w roli głównej. Jest idealnym środkiem leczniczym w przypadku przeziębień, gorączki, drapania w gardle i powinna być zastosowana od razu, gdy poczujemy, że „coś nas bierze”. Ma również moc odstraszania złych duchów. Jest to zatem najlepszy czas, by właśnie teraz przyjrzeć się bliżej szałwii.

Do systematyki botanicznej szałwia została wprowadzona jako Salvia officinalis przez Karola Linneusza w 1753 roku. Bo zgodnie z łacińską nazwą (Salvus — zdrowy) ma wyjątkowo szerokie działanie lecznicze. Ta zimozielona krzewinka należąca do grupy jasnowatych jest rośliną przyprawową i ozdobną, może osiągnąć wysokość do 1 metra. Ma filcowato owłosione, owalne liście o korzenno — gorzkawym smaku. Kwiaty liliowoniebieskie, niekiedy różowe lub białe pojawiają się od maja do lipca. Szałwia jest odporna na mróz.

Szałwia – zastosowanie

Liście lub młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem. Świeże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych, wątróbki, węgorza, omletów, potrawy znanej jako „santibocca à la romana” (sznycel cielęcy z szynką), które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii. Ma jednak lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie, gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak.

Suszona szałwia ma jeszcze intensywniejszy aromat niż świeża, co umożliwia oszczędniejsze jej stosowanie. Nadaje się do marynowania w occie, oleju lub galaretkach owocowych. Zamrażanie nie jest konieczne, ponieważ szałwię można zbierać przez cały rok.

Warto jednak zebrać część liści z szałwii zimującej w ogrodzie i ususzyć je. Suszona szałwia może być przechowywana do 3 lat w szczelnym pojemniku. Na pewno przyda się nie raz gdy nadejdzie fala wzmożonych przeziębień, zacznie drapać nas w gardle i będzie chciała dopaść nas grypa. Herbatka zaparzona z suchych listków szałwii na pewno ulży w przeziębieniowych dolegliwościach.

Szałwię możemy również dodawać do oleju do smażenia, wtedy sam olej i smażony produkt będzie mniej szkodliwy.

Szałwia — właściwości lecznicze

Napar z suszonych liści pobudza trawienie, działa żółciopędnie, hamuje wydzielanie potu. Szałwia zawiera niewielka ilość fitoestrogenów, mające działanie podobne do estrogenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *