Torcik w-z z kremem serowym

W-Z-etka, tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy, upieczona w tortownicy, W-Z torcik. Zmieniłam również spód ciasta na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu.

Zamiana ta wymaga jednak naponczowania spodu, w innym przypadku pozostałby zbyt suchy. Ciasto jest równie smaczne, jednak przygotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.

Składniki na spód:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g roztopionego masła
  • krem serowy

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 czubate łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek dżemu, u mnie jeżynowy
  • 3/4 szklanki ponczu

Wykonanie:

  • utrzeć żółtka z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wymieszać delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę wymieszaną z kakao. Na końcu dodać masło. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boku nie smarować masłem. Piec w 180`C 30 minut, do suchego patyczka. Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm, jednak użyłam większej –  26 cm. Początkowo studzić w foremce, następnie odpiąć obręcz i studzić na kratce
  • wykonać krem serowy
  • przygotować poncz. Do 3/4 szklanki zaparzonej, osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu, bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego
  • wystudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, naponczować i posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem  i równomiernie rozsmarować, zostawiając część do ozdobienia góry tortu. Nałożyć drugi blat, delikatnie wyrównać krem z boku i schłodzić do stężenia kremu
  • przygotować polewę, rozprowadzić równomiernie na górze ciasta i z reszty kremu zrobić wuzetkowe ozdóbki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *