Köttbullar (klopsiki) z dorsza

Köttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA. W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone. Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni, jak z PRL owskiej stołówki) zapewniam jednak, iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.

Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z mielonego mięsa, moje natomiast są z dorsza i na pewno nikt się im nie oprze, ze smakiem spałaszują je również najmłodsi. Są naprawdę pyszne. Podałam je bardzo tradycyjnie, z sosem pieczarkowym, ziemniaczanym i ćwikłą. Bardzo proste, niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam!

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cytryna bio
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 200-300 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 100 – 150 g śmietany kremówki

Wykonanie:

  • rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę. Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać jajko i bułkę tartą. Uformować 18 małych kulek, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienienia
  • cebulkę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni, dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem, aż do wyparowania wody, następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)
  • kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i purée ziemniaczanym

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
W wersji szwedzkiej kotleciki podaje się koniecznie w towarzystwie żurawiny. W świątecznym wydaniu żurawina występuje z bitą śmietaną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać konfiturę żurawiną ze słoiczka. Podawać schłodzoną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *